07 Oktober 2018

Dosa Peribadi

Ramai dah dok bagi ulasan pasal khalwat. Boleh baca atau dengar sama ada yang menyokong atau yang membangkang. Saya sehari dua ni memencilkan diri di atas bukit untuk menyiapkan tulisan untuk rujukan ummah pada masa hadapan.

Saya hanya nak cerita. Saya mantan pengerusi KRT di taman saya. Pernah beberapa kali mendapat aduan penyewa wanita bawa lelaki asing masuk ke rumah. Saya walaupun pengerusi penduduk, tapi saya tiada kuasa untuk masuk ke rumah tu. Saya tahu sedikit sebanyak prosedur tangkapan khalwat sebab pernah terlibat dalam operasi ketika belajar Master dulu.

Saya hanya boleh menulis surat warning atau berjumpa dengan pihak yang terlibat serta nasihat supaya mereka tidak ulang perbuatan itu. Ada yang terima nasihat, ada yang tidak terima. Itulah had kuasa saya.

Kita bercakap pasal dosa peribadi? Itu hanya urusan dia dengan Tuhan, dia tak kacau orang pun. Itu yang kita selalu sebut.


Tahukah kita, dosa peribadi seperti khalwat akan memberi kesan kepada masyarakat secara langsung atau tidak. Penduduk yang buat aduan kepada saya ada anak kecil, saya pun ada anak. Jika kita biarkan "dosa peribadi" berlaku di kawasan taman kita tanpa kita menegur atau mengambil tindakan, ia akan memberi signal kepada anak-anak kita bahawa "dosa peribadi" itu tidak mengapa untuk dilakukan. Ia akan membentuk pemikiran normalisasi terhadap maksiat.


Ketika saya membentangkan kertas kerja di Universiti Muhammadiyyah Yogjakarta beberapa tahun lepas, ada kajian dari universiti tersebut mendedahkan lebih 50% pelajar mereka menerima perlakuan LGBT dah menganggap ia adalah normal.


Kita tidak mahu dosa peribadi yang dianggap dosa individu, tetapi rupanya ia adalah api sekam yang pada mulanya tidak ternampak. Namun akhirnya ia boleh membakar masyarakat dan sayangnya ketika itu sudah terlambat.


Siapa kata dosa peribadi tiada masalah? 
Siapa kata dosa peribadi tidak memberi kesan kepada masyarakat?

05 September 2018

SEBAT (2)

Beberapa tahun lalu, saya di jemput oleh kerajaan negeri Kelantan untuk membentangkan kertas kerja dalam bengkel teknikal kanun jenayah syariah Kelantan. Ada beberapa pembentangan teknikal yang menarik dalam bengkel ini.

Antaranya ialah pembentangan wakil Jabatan Penjara Malaysia (JPM) berkenaan kaedah sebatan sivil dan syariah di Malaysia. JPM memaklumkan bahawa penyebat sivil dan syariah adalah orang yang sama. Penyebat-penyebat JPM akan dilatih dengan dua kaedah sebatan; sivil dan syariah.
Maksudnya, seseorang penyebat jenayah sivil akan mengikut SOP sebatan sivil yang mencederakan. Manakala sekiranya penyebat tersebut bertugas pula untuk menyebat bagi kesalahan syariah, dia juga akan mengikuti SOP sebatan syariah, iaitu tidak mencederakan.

JPM juga memaklumkan bahawa sebatan syariah telah lama dilaksanakan di Malaysia. Johor mencatatkan kes sebatan syariah paling banyak, diikuti oleh Selangor.

Orang yang paling "gembira" bila sebatan sama ada sivil atau syariah dilaksanakan ialah golongan penyebat. Ini kerana, setiap sebatan mereka akan mendapat elaun. Semakin banyak pesalah yang perlu disebat, akan menambah pendapatan dan menjana ekonomi sebahagian rakyat Malaysia.

SOAL JAWAB HUKUM BERSAMA PENDUDUK ISLAM COCOS (KEELING) ISLAND, AUSTRALIA (SIRI 2)

SOALAN:

Bolehkah Non Muslim Masuk Ke Masjid?

JAWAPAN:

Mengikut mazhab Syafie, orang bukan Islam dibolehkan memasuki masjid selain daripada masjid Haram dengan izin orang Islam (pengurus masjid). Ini dapat dilihat melalui kenyataan imam al-Nawawiyy yang menyebut:
أَمَّا الْكَافِرُ فَلَا يُمَكَّنُ مِنْ دُخُولِ حَرَمِ مَكَّةَ بِحَالٍ، سَوَاءٌ مَسَاجِدُهُ وَغَيْرُهَا. وَلَهُ دُخُولُ مَسَاجِدِ غَيْرِ الْحَرَمِ بِإِذْنِ مُسْلِمٍ. وَلَيْسَ لَهُ دُخُولُهَا بِغَيْرِ إِذْنٍ عَلَى الصَّحِيحِ. فَإِنْ فَعَلَهُ عُزِّرَ.
Maksudnya, “Adapun orang bukan Islam, maka mereka tidak dibolehkan untuk memasuki tanah haram Mekah atas apa alasan sekalipun, sama ada masjid atau bukan. Sebaliknya mereka dibolehkan memasuki masjid-masjid yang bukan di tanah Haram dengan izin orang Islam, dan tidak boleh memasukinya tanpa izin, mengikut pendapat yang sahih (dalam mazhab Syafie). Sekiranya mereka berbuat demikian (memasuki masjid tanpa kebenaran orang Islam), maka mereka boleh ditakzir” (Rujukan: Kitab Rawdat al-Talibin wa cUmdat al-Muftin).
Imam Khatib al-Sharbiniyy pula menyebut:
وَلَيْسَ لِلْكَافِرِ، وَلَوْ غَيْرَ جُنُبٍ دُخُولُ الْمَسْجِدِ إلَّا أَنْ يَكُونَ لِحَاجَةٍ كَإِسْلَامٍ، وَسَمَاعِ قُرْآنٍ، لَا كَأَكْلٍ وَشُرْبٍ، وَأَنْ يَأْذَنَ لَهُ مُسْلِمٌ فِي الدُّخُولِ إلَّا أَنْ تَكُونَ لَهُ خُصُومَةٌ
Maksudnya: “Dan tidak dibolehkan bagi orang bukan Islam memasuki masjid sekalipun dalam keadaan tidak berjunub, melainkan kerana wujudnya keperluan seperti ingin masuk Islam dan mendengar bacaan al-Quran, dan bukanlah (keperluan yang tidak mendesak) seperti makan dan minum. Dan orang-orang Islam mengizinkan mereka memasuki masjid kecuali boleh menyebabkan perbalahan (maka non Muslim tidak boleh masuk masjid)” (Rujukan: Kitab Mughniyy al-Muhtaj Ila Macrifat Macani Alfaz al-Minhaj).
            Keharusan ini merujuk kepada hadis berikut:
بَعَثَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ خَيْلًا قِبَلَ نَجْدٍ، فَجَاءَتْ بِرَجُلٍ مِنْ بَنِي حَنِيفَةَ يُقَالُ لَهُ: ثُمَامَةُ بْنُ أُثَالٍ، سَيِّدُ أَهْلِ اليَمَامَةِ، فَرَبَطُوهُ بِسَارِيَةٍ مِنْ سَوَارِي المَسْجِدِ، فَخَرَجَ إِلَيْهِ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: «أَطْلِقُوا ثُمَامَةَ»، فَانْطَلَقَ إِلَى نَخْلٍ قَرِيبٍ مِنَ المَسْجِدِ، فَاغْتَسَلَ، ثُمَّ دَخَلَ المَسْجِدَ، فَقَالَ: أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ
Maksudnya, “Nabi SAW pernah mengutus beberapa penunggang kuda ke arah Najd. Lalu utusan itu kembali dengan membawa tawanan daripada Bani Hanifah yang bernama Thumamah bin Uthal, pemimpin suku al-Yamamah. Mereka pun mengikatnya di salah satu tembok Masjid Nabawi. Kemudian Nabi SAW  mendekatinya dan berkata, “Lepaskan Thumamah”. Kemudian Thumamah menuju ke pohon kurma yang berdekatan dengan masjid, beliau mandi lalu masuk ke masjid, dan mengucapkan, “aku bersaksi tiada tuhan selain Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah” (Hadis. Al-Bukhariyy. No. 462).
            Hadis ini menjelaskan bahawa para sahabat mengikat Thumamah di salah satu tembok dalam masjid Nabi SAW. Ini mununjukkan tentang keharusan bagi non Muslim untuk masuk ke masjid atas sesuatu keperluan.
            Inilah yang dinyatakan oleh imam Al-Sharbiniyy:
وثبت أنه صلى الله عليه وسلم أدخل الكفار مسجده، وكان ذلك بعد نزول ”براءة“، فإنها نزلت سنة تسع، وقدم الوفد عليه سنة عشر وفيهم وفد نصارى نجران، وهم أول من ضرب عليهم الجزية فأنزلهم مسجده وناظرهم في أمر المسيح وغيره
Maksudnya, “Terdapat riwayat bahwa Nabi SAW memasukkan orang kafir ke dalam masjid baginda. Ia terjadi setelah turunnya surah al-Tawbah yang turun pada tahun 9 hijriyah. Banyak delegasi berjumpa dengan Nabi SAW pada tahun 10 hijriyah, dan antara mereka ialah delegasi nasrani Najran. Mereka suku pertama yang dikenakan jizyah. Nabi SAW menyuruh mereka masuk ke dalam masjid baginda dan baginda juga berdebat dengan mereka tentang nabi Isa Al-Masih dan lain-kain” (Rujukan: Kitab Mughniyy al-Muhtaj Ila Macrifat Macani Alfaz al-Minhaj).

Kesimpulan
Daripada penjelasan hadis dan pandangan ulama Syafie di atas, dapat disimpulkan bahawa individu non Muslim dibolehkan masuk ke dalam masjid selain Masjidil Haram. Namun ia tertakluk kepada beberapa syarat antaranya dengan keizinan pihak pengurusan masjid, menjaga adab, menjaga kesucian dan kebersihan masjid, memakai pakaian yang sopan dan lain-lain peraturan yang munasabah.
            Membenarkan non Muslim juga boleh bertujuan untuk menyampaikan dakwah Islam kepada mereka. Ini menyerlahkan keindahan Islam yang menyeru kepada berbuat baik kepada sesama manusia. Pihak pengurusan masjid Cocos (Keeling) Island boleh memainkan peranan ini supaya institusi masjid dapat menjadi platform dakwah kepada non Muslim.
            Namun sekiranya didapati ada agenda tertentu atau boleh menyebabkan fitnah berlaku, maka pihak pengursan masjid boleh tidak membenarkan non Muslim masuk ke masjid. Ia tertakluk kepada kebijaksanaan atau budi bicara pihak pengurusan masjid.

Wallahu aclam bi al-sawab.

RUJUKAN:
Al-Bukhariyy, Muhammad bin Ismacil. 1422H. Sahih Al-Bukhariyy. T.tp: Dar Tawq al-Najah.
al-Nawawiyy, Abu Zakariyya Muhy al-Din bin Sharaf. 1991. Rawdat al-Talibin wa cUmdat al-Muftin . Jil. 5. Beirut: al-Maktab al-Islamiyy.
Al-Sharbiniyy, Shams al-Din Muhammad bin Muhammad al-Khatib. 2000. Mughniyy al-Muhtaj Ila Macrifat Macani Alfaz al-Minhaj. Jil. 1. Beirut: Dar al-Kutub al-cIlmiyyah.

Disediakan Oleh:

Prof. Madya Dr. Irwan bin Mohd Subri
Pengarah,
Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD),
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Nota Penting:

Tulisan ini adalah pandangan hukum awal Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) kepada penduduk Islam Cocos (Keeling) Island, Australia dan bukanlah fatwa rasmi. Pandangan hukum ini diberikan berdasarkan suasana dan keadaan serta pengalaman penulis di Cocos (Keeling) Island, Australia.

SEBAT (1)

Tauliah Selangor

Lama dulu bila saya mohon tauliah di negeri Selangor, saya ditanya oleh panel dalam temuduga. Ketika itu panas isu seorang wanita Islam di Pahang disebat kerana kesalahan minum arak. Soalan panel, dalam fiqh kita nak sebat orang dengan apa?

Dengan yakin, saya jawab, "dengan rotan". Panel tanya, "ya ka"?. Baru saya terfikir balik, ya tak ya juga. Dalam hadis dan athar, sebatan kepada pesalah tertentu seperti minum arak dan lain-lain sama ada dengan pelepah tamar, ranting atau kasut.

Jawapan saya pada mulanya respon automatik berdasarkan realiti di Malaysia di mana alatan sebatan kepada pesalah ialah dengan rotan. Cuma kaedah sebatan kepada pesalah kesalahan sivil dan pesalah jenayah syariah amat berbeza.

Dalam sivil, pesalah akan dibogelkan dan diikat di para, lalu disebat dibahagian punggung dengan sekuat daya sehingga menyebabkan kecederaan teruk. Manakala sebatan syariah, pesalah dalam keadaan menutup aurat dan disebat di bahagian belakang badan dengan sebatan ringan yang tidak mencederakan.

Yang menariknya, penyebat sivil dan syariah adalah orang yang sama. Ini saya akan kupas dalam post berikutnya.

04 Ogos 2018

SOAL JAWAB HUKUM BERSAMA PENDUDUK ISLAM COCOS (KEELING) ISLAND, AUSTRALIA (SIRI 1)

SOALAN:
Solat Jumaat Di Pulau Cocos Dengan Berapa Jumlah Bilangan Makmum?
JAWAPAN:
Kewajipan menunaikan solat Jumaat adalah berdasarkan firman Allah SWT:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
Maksudnya, "Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan solat pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi ke masjid untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan solat Jumaat) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)" (al-Quran. Surah Al-Jumu'ah: 9).
Rasulullah SAW juga bersabda:
{الْجُمُعَةُ حَقٌّ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ فِي جَمَاعَةٍ إِلاَّ أَرْبَعَةً: عَبْدٌ مَمْلُوكٌ أَوِ امْرَأَةٌ أَوْ صَبِيٌّ أَوْ مَرِيضٌ}
Maksudnya, "Solat Jumaat itu hak wajib dikerjakan oleh tiap-tiap orang Islam dengan berjemaah, kecuali empat jenis manusia: hamba sahaya yang dimiliki, perempuan, kanak-kanak atau orang yang sakit" (Riwayat Abu Dawud).
Mengikut mazhab Syafie, syarat wajib solat Jumaat adalah seperti berikut:
1. Islam.
2. Baligh.
3. Berakal.
4. Merdeka.
5. Lelaki.
6. Sihat.
7. Bermastautin atau bermukim (Rujukan: Kitab Matn Abi Shuja' al-Musamma Bi al-Ghayah Wa al-Taqrib).
Manakala syarat sah solat Jumaat mengikut mazhab Syafie adalah seperti berikut:
1. Didirikan dalam waktu Zuhur.
2. Tempat mendirikan solat Jumaat itu hendaklah di suatu tempat yang telah ditetapkan seperti masjid, dewan, padang dan sebagainya.
3. Tidak dilakukan dua jumaat dalam satu kariah kecuali tempat itu besar dan sukar berkumpul di satu tempat.
4. Mestilah berjemaah dengan sekurang-kurangnya 40 orang yang tinggal tetap di kawasan itu.
5. Didahului dengan dua khutbah (Rujukan: Kitab Minhaj al-Talibin Wa Umdat al-Muftin Fi al-Fiqh & Mughniyy al-Muhtaj Ila Ma'rifat Ma'ani Alfaz al-Minhaj).
Solat Jumaat Di Cocos (Keeling) Island
Berdasarkan keadaan di Cocos (Keeling) Island, Australia, solat Jumaat diadakan di dua tempat iaitu di Home Island dan Main Island. Solat Jumaat di Home Island tidak menimbulkan masalah dari segi bilangan jemaah kerana jumlah yang ramai yang dapat hadir solat Jumaat tersebut.
Manakala solat Jumaat di Main Island dihadiri lebih kurang 40 orang yang bekerja di situ. Yang menimbulkan sedikit persoalan ialah jumlah ini boleh jadi mencukupi bilangan 40 orang yang disyaratkan mengikut mazhab Syafie dan boleh jadi tidak mencukupi sekiranya ada antara mereka yang bercuti atau sakit atau lain-lain faktor.
Oleh itu, sekiranya bilangan jemaah tidak mencukupi 40 orang di Main Island atas apa faktor sekalipun, solat Jumaat boleh didirikan dengan jemaah yang kurang daripada 40 orang dengan mengambil pendapat mazhab Maliki iaitu sekurang-kurangnya 12 orang termasuk imam (rujukan: Kitab al-Taj Wa al-Iklil Li Mukhtasar Khalil) atau berdasarkan pendapat mazhab Hanafi iaitu sekurang-kurangnya 4 orang termasuk imam (Rujukan: Kitab Tabyin al-Haqa’iq Sharh Kanz al-Daqa’iq & al-Inayah Sharh al-Hidayah).
Dalam hal ini, mendirikan solat Jumaat di Main Island, Cocos (Keeling) Island, Australia walaupun tidak cukup bilangan jemaah 40 orang (mengikut mazhab Syafie) adalah dibolehkan supaya lelaki muslim di situ dapat mendengar pesanan-pesanan agama melalui khutbah Jumaat.
Wallahu a'lam bi al-sawab.
RUJUKAN:
Abu Shuja', Shihab al-Din Ahmad bin al-Husayn bin Ahmad. Matn Abi Shuja' al-Musamma Bi al-Ghayah Wa al-Taqrib. T.tp: Alam al-Kutub.
Al-Babartiyy, Akmal al-Din Muhammad bin Muhammad bin Mahmud. T.th. al-Inayah Sharh al-Hidayah. T.tp: Dar al-Fikr.
Al-Mawwaq, Abu Abdillah Muhammad bin Yusuf bin Abi al-Qasim bin Yusuf. 1994. al-Taj Wa al-Iklil Li Mukhtasar Khalil. T.tp: Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Al-Nawawiyy, Abu Zakariyya Muhy al-Din Yahya bin Sharaf. 2005. Minhaj al-Talibin Wa Umdat al-Muftin Fi al-Fiqh. T.tp: Dar al-Fikr.
Al-Sharbiniyy, Shams al-Din Muhammad bin Ahmad al-Khatib. 1994. Mughniyy al-Muhtaj Ila Ma'rifat Ma'ani Alfaz al-Minhaj. T.tp: Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Al-Zayla'iyy, Fakhr al-Din Uthman bin Aliyy bin Mahjin al-Bari'iyy. 1313H. Tabyin al-Haqa’iq Sharh Kanz al-Daqa’iq. Al-Qahirah: al-Matba'at al-Kubra al-Amiriyyah
DISEDIAKAN OLEH:
Prof. Madya Dr. Irwan bin Mohd Subri
Pengarah,
Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD),
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Nota Penting:
Tulisan ini adalah pandangan hukum awal Institut Pengurusan dan Penyelidikan Fatwa Sedunia (INFAD), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) kepada penduduk Islam Cocos (Keeling) Island, Australia dan bukanlah fatwa rasmi. Pandangan hukum ini diberikan berdasarkan suasana dan keadaan serta pengalaman penulis di Cocos (Keeling) Island, Australia.

Hifz al-Din Adalah Menjaga Semua Agama? (Bahagian 3)

Bacalah dengan hati yang tenang....

Saya tidak mahu panjangkan ulasan lagi isu ini, cuma saya minta anda baca artikel berikut yang bertajuk
مقصد حفظ الدين رؤية مقاصدية معاصرة yang ditulis oleh Husam al-Isawi Ibrahim seorang graduan dari Universiti al-Azhar. Artikel yang cukup panjang lebar menjelaskan tentang maqasid penjagaan agama.

Ada 1 point beliau yang hampir sama dengan pandangan Dr. M ketika beliau menjelaskan tentang wasilah (cara) penjagaan agama menurut pandangan maqasid kontemporari.

Point yang disebut oleh Husam sebagai wasilah menjaga agama ialah menghidupkan sesi dialog antara agama. Bagi beliau dialog sebegitu dapat menjaga "agama-agama samawi" dalam mewujudkan satu kesepakatan dalam khidmat insani dan menjauhkan peperangan, keganasan dan kemusnahan kerana jauh daripada panduan samawi.

Kedengaran pointnya sama sepeti Dr. M sebut, namun jika dibaca keseluruhan artikel ini (baca daripada awal hingga habis), Husam hanya meletakkan point tersebut dalam wasilah sahaja bukannya dalam maqasid.

Jangan ambil point yang saya sebut kesimpulannya itu sahaja, tapi wajib baca keseluruhan artikel beliau. Moga ada ilmu baharu yang kita dapat.

Boleh baca artikel beliau di link berikut:

15 Julai 2018

Hifz al-Din Adalah Menjaga Semua Agama? (Bahagian 2)


Bacalah dengan hati yang tenang....

Perkara yang menarik perhatian perbincangan ramai asatizah apabila Dr. M membawa tafsiran baharu kepada maksud hifz al-din. Katanya, ia bermaksud menjaga "semua" agama dan bukan menjaga Islam sahaja, maka itulah sisi rahmatan lil alamin. Dalam posting FB beliau selepas itu, beliau ada menjustifikasikan kenyataannya itu terutama maksud penggunaan alif lam (ال) dalam bahasa arab.

Berikut ialah tulisan beliau: "Ada yang berhujahkan pengunaan ال sebagai makna ditakrifkan khusus perkataan Ad din الدين dengan makna hanya agama Islam. Bagaimana pula ال dalam Al Mal, Al Nafs, Al Aql dan Al i'rd, adakah kesemua itu hanya untuk menjaga harta orang Islam, akal orang Islam ataukah hanya jiwa orang Islam kerana maslahat paling atas hanya untuk jaga agama Islam sahaja? Ini pastinya tidak konsisten dengan prinsip Insaniah yang dijamin oleh Islam" (Mujahid Yusof Rawa, 14 Julai 2018).

Sesiapa yang belajar ilmu bahasa arab, pasti tahu alif lam (ال) ada peranan tertentu dalam sesuatu perkataan. Ia bukan saja-saja kita nak guna atau tidak. Perkataan yang ada alif lam (ال) boleh membawa maksud lain berbanding perkataan yang sama yang tidak mempunyai alif lam (ال). Secara ringkasnya peranan alif lam (ال) dalam bahasa arab boleh dikategorikan kepada:
1. Alif lam (ال) li al-'ahd (menjelaskan masa).
2. Alif lam (ال) li al-jins (menjelaskan hakikat sesuatu).
3. Alif lam (ال) li al-istighraq (mencangkupi semua perkara yang sesuai masuk di bawah perkataan tersebut).
(Nota: pembahagian alif lam (ال) berbeza antara pakar bahasa arab, ada yang mengkategorikan 2 bahagian dan ada yang mengkategorikannya kepada 3 bahagian).

Bagaimanakah dan siapakah yang akan menentukan maksud sebenar alif lam (ال) yang digunakan oleh seseorang penutur atau penulis. Pada asasnya, maksud alif lam (ال) boleh difahami sama ada melalui penjelasan oleh si penutur/penulis atau melalui konteks ayat yang digunakan. Jadi penggunaan alif lam (ال) agak unik kerana ia boleh berubah peranan atau maksudnya dan ia tidak statik dalam semua keadaan dengan satu maksud sahaja.

Apabila Dr. M cuba menjustifikasikan maksud hifz al-Din ialah menjaga semua agama dengan beralasankan atau berhujahkan penggunaan alif lam (ال) dalam al-'aql, al-nasal, al-nafs dan al-mal, jelas beliau terkhilaf dalam memahami fungsi alif lam (ال).

Sebagai contoh, apabila Allah berfirman dalam al-Quran: (وأقيموا الصلاة) (surah al-Baqarah, ayat 43), adakah difahami bahawa Allah memerintahkan umat Islam untuk menunaikan semua solat atau sembahyang semua agama? Jika digunakan justifikasi Dr. M, maka kita sepatutnya berkata ya. Kerana apa? Kerana adanya alim lam (ال) dalam perkataan الصلاة. Namun hakikatnya bukan itu maksudnya. Solat dalam arahan tersebut ialah solat orang Islam dan bukannya semua jenis solat dalam semua agama yang ada di dunia ini.

Alif lam (ال) dalam ayat 43 surah al-Baqarah itu bukan bermaksud alif lam (ال) li al-istighraq dalam erti kata semua jenis solat agama yang ada. Kalau kita beranggapan bahawa alif lam (ال) dalam ayat tersebut adalah alif lam (ال) li al-istighraq dalam erti kata semua solat fardu, ia masih boleh diterima. Ini yang dijelaskan oleh imam al-Baghawi dalam tafsirnya tentang ayat tersebut:
 {وأقيموا الصلاة} يعني الصلوات الخمس بمواقيتها وحدودها

Apabila Dr. M mentafsirkan hifz al-din dengan maksud menjaga "semua" agama kerana adanya alif lam (ال) dalam perkataan "al-din", maka ia amat janggal. Alif lam (ال) dalam perkataan hifz al-din memang boleh ditafsirkan dengan alif lam (ال) li al-istighraq. Dalam perbahasan lafaz al-'am ilmu Usul Fiqh, antara indikator asas sesuatu lafaz itu bermaksud 'am ((mencangkupi SEMUA perkara yang sesuai masuk di bawah perkataan tersebut) ialah lafaz mufrad (singular) yang ada alif lam (ال). Contohnya surah al-'asr ayat 2 (إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ). Ayat ini bermaksud SEMUA manusia dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal salih. Namun tidak semua perkataan mufrad yang ada alif lam (ال) akan bermaksud 'am (rujuk perbahasan 'am dan khas dalam ilmu usul fiqh untuk maklumat lanjut).

Kenapa saya kata kata tafsiran Dr. M janggal. Ini kerana dalam perbahasan maqasid syariah, hifz al-din bermaksud menjaga "agama Islam" dan bukannya "semua agama". Dr. M perlu bezakan antara perbahasan maqasid syariah dan perlembagaan persekutuan Malaysia. Perbahasan maqasid syariah perlu dibincangkan mengikut displin ilmu syariah dan jika dilihat nas-nas Syarak, tafsiran al-din bermaksud agama Islam dan bukannya semua agama. Allah berfirman dalam surah Al Imran ayat 19 (إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ). Imam Ibn Kathir dalam menafsirkan ayat ini berkata:
وقوله : ( إن الدين عند الله الإسلام ) إخبار من الله تعالى بأنه لا دين عنده يقبله من أحد سوى الإسلام ، وهو اتباع الرسل فيما بعثهم الله به في كل حين ، حتى ختموا بمحمد صلى الله عليه وسلم ، الذي سد جميع الطرق إليه إلا من جهة محمد صلى الله عليه وسلم ، فمن لقي الله بعد بعثته محمدا صلى الله عليه وسلم بدين على غير شريعته ، فليس بمتقبل .

Jika hifz al-din dibincangkan dari kaca mata perlembagaan persekutuan, mungkin bolehlah dikatakan bahawa fungsi kerajaan ialah menjaga "semua" agama yang ada di negara ini. Perlembagaan persekutuan (Kebebasan beragama) perkara 11 memperuntukkan:
(1) Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkannya.

Namun, walaupun perbahasan maqasid syariah mengatakan bahawa hifz al-din ialah menjaga agama Islam, tidak terdapat satu nas Syarak pun yang mengatakan bahawa agama lain perlu dihancurkan, diperangi dan tidak dihormati. Kalau Dr. M inginkan penganut agama lain dihormati hak mereka dan sebagainya, ia memang telah ditekankan oleh Nabi Muhammad SAW sejak Islam diturunkan pun. Banyak nas al-Quran dan hadis yang meminta umat Islam menghormati dan memberikan hak termasuk kepada orang bukan Islam. Antaranya firman Allah surah al-An'am ayat 108 (وَلَا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ). Ini adalah perbahasan lain bukannya perbahasan maqasid syariah walaupun tidak dinafikan bahawa ia ada kaitan dengannya.

Kesimpulannya, penggunaan alif lam (ال) memang mempunyai pelbagai maksud dalam konteks yang berbeza. Namun dalam perbahasan maqasid syariah, hifz al-din adalah penjagaan agama Islam dan bukannya semua agama. Penganut agama lain boleh meminta pakar agama mereka agar membuat maqasid agama mereka sendiri. Peranan kita sebagai kerajaan untuk menjaga semua rakyat berbilang agama adalah isu dan perbahasan yang lain.