31 Mac 2012

Show Malam Apresiasi FSU USIM

Hajat untuk buat show solo akhirnya tercapai di Malam Apresiasi FSU pada 28 Mac 2012 lepas. UF nyanyikan lagu ciptaan sendiri yang bertajuk "Kuserahkan Jiwaku". Liriknya UF dah postkan sebelum ni. Selamat berhibur dan jangan komen banyak nooo...

29 Mac 2012

www.isla.my Sebagai Laman Komuniti Muslim Malaysia: Pengenalan Dan Sambutan Masyarakat


Dipetik daripada drhasanah.com:

Sudah setahun Islamy dibangunkan. Minggu lepas jumlah ahli berdaftar & sah telah melepasi aras ujian iaitu 2000 keahlian. Alhamdulillah feedback yang diterima sentiasa positif.

Berikut ialah abstrak satu kertas kerja yang pernah dibentangkan tentang Islamy. Kertas kerja ini telah dibentangkan pada tahun 2011 di Universiti Kebangsaan Malaysia dalam satu seminar berkaitan dakwah media baru. Dalam kertas kerja ini, analisis sambutan yang dicerap dari google analytics telah dibentangkan.

Abstrak: Laman sosial kini menjadi satu trend perhubungan secara maya di seluruh dunia. Antara laman sosial yang terkenal di dunia ialah seperti Facebook, Friendster, Myspace dan lain-lain. Facebook contohnya mempunyai bilangan pengguna sehingga 600 juta ahli dari seluruh dunia dan nilai  syarikat mencecah USD41 billion. Satu persoalan yang harus difikirkan bersama, adakah laman sosial hanya berorientasikan perhubungan kosong antara ahli berdaftar? Atau ia boleh dijadikan sebagai satu platform yang lebih berguna khususnya kepada pengguna Islam. Artikel ini membincangkan satu laman sosial alternatif kepada pengguna khususnya di Malaysia iaitu isla.my atau sebutannya Islamy. Ia dibangunkan oleh seorang pensyarah dalam bidang pengajian Islam iaitu Dr. Hasanah binti Abd Khafidz. Apa yang lebih unik lagi isla.my merupakan laman sosial Islamik yang boleh menjadi satu platform dakwah kepada para penggunanya. Walaupun ia baru mula bertapak di Malaysia, isla.my boleh memainkan peranan yang penting terhadap penyebaran dakwah Islam di Malaysia”.

Banyak juga cabaran sepanjang membangunkan laman sosial Muslim ni. Paling berat sekali bila masuk bab nak kena ambil server. Kosnya… uhuk… uhuk…

Ya Allah, bukakanlah jalan…

Sebenarnya pada sambutan mawlid al-rasul tahun ini, laman Islamy telah dinaiktaraf dari beta kepada versi penuh. Banyak ciri baru telah diberikan nilai tambah berbanding versi beta. Semua ahli Islamy gembira dengan perubahan yang dibuat. Bagi saya, paling melegakan ialah versi baru ini loading lebih cepat. Itu sangat penting bagi laman sosial yang mempunyai ahli yang ramai.

Gambar di atas merupakan layout frontpage yang sedikit berbeza berbanding versi lama.

Kalau anda belum berkenalan dengan Islamy, sila lah intai-intai. Mana tahu, dari klik2 terus jatuh ke hati..

Jangan lupa add saya: http://www.isla.my/usulifaqih

26 Mac 2012

Saya Setuju!!!

Tahun 2003 (kalau tak silap), pelajar FSU (ketika tu FSK - Fakulti Syariah dan Kehakiman) buat lawatan sambil belajar ke persatuan pengguna Pulau Pinang (CAP). UF jadi pengiring mereka bersama us. Manan dan en. Asri (PP FST sekarang). Para pelajar bermalam di banglo/pejabat CAP bersebelahan sekolah menengah agama al-Mashoor, berdekatan dengan masjid negeri Pulau Pinang. Kami, pengiring pula tidur di sebuah lagi pejabat milik CAP, jauh sedikit daripada banglo tersebut.

Dalam lawatan dan program bersama CAP, alhamdulillah banyak isu-isu kepenggunaan didedahkan. Kata CAP, mereka menjalankan uji kaji sendiri di makmal-makmal swasta sebelum menghebahkan keputusan kepada awam. Walaupun dengan dana dan tenaga sukarelawan yang terhad tapi CAP tetap memperjuangkan isu-isu kepenggunaan sesuai dengan nama mereka.

Untuk kerja lapangan kami di bawa oleh CAP ke satu lokasi pembinaan apartment di lereng bukit (tak ingat di mana tempat tu) bersebelahan sebuah taman perumahan. Turut serta bersama kami ialah aktivis-aktivis dari Jepun. Pihak CAP minta kepada pelajar-pelajar untuk menemuramah penduduk taman perumahan yang terlibat dengan projek tersebut.

Jadi, para pelajar pun berselerak di kawasan perumahan tu bersembang dan menemuramah penduduk-penduduk yang sempat ditemui. UF bersama us. Manan pun turut bersembang dengan penduduk di situ sambil melayan mat-mat Jepun yang turut serta. Setelah sejam-dua, kami pun berkumpul dan masing-masing pun ceritalah hasil penemuan.

Daripada semua feedback yang kami dapat, boleh dikatakan semua penduduk tidak bersetuju dengan pembinaan apartment tersebut. Ia atas beberapa faktor, antaranya terlalu hampir dengan rumah mereka, jalan rosak akibat lori-lori besar, habuk, tanah merah yang mengotori jalan dan sebagainya.

Namun dalam ramai-ramai penduduk yang ditemui, ada satu rumah yang pelik sikit sebab dia setuju sangat projek tu. Pelajar yang menemuramah tuan rumah tu tanya, kenapa encik setuju pulak? Sebab: saya kontraktor projek tu... hehehe... patutlaaaa....

17 Mac 2012

2 Lagu Baru



SK Haji Mahmud Chemor Perak minta tolong UF untuk buatkan lagu nasyid untuk pertandingan nasyid. Berikut 2 lirik bagi lagu tersebut:

Al-Quran Sumber Kekuatan Ummah

Jika engkau bertanya, di manakah letaknya,
Kekuatan Hang Tuah, Laksamana Melaka,
Adakah pada nama, atau Taming Sarinya.

Jika engkau bertanya, di manakah letaknya,
Kekuatan ummah, adakah pada bangsa,
Atau pada agama, dengan iman dan taqwa.

Tidakkan berjaya ummah,
Jika tanpa panduan kalamullah,
Ibarat buih-buih di lautan,
Kan hancur berderai dilanggar sampan.

Indah taman kerna bunga,
Menarik pandangan melihatnya,
Indah ummah kerna Quran di dada,
Kan mampu menjulang nama Islam di dunia.

Ku Serahkan Jiwaku

Telah ku serahkan jiwaku ini,
Menjadi milik agama suci,
Menegak nama Islam tercinta,
Atau terkorban syahid di medan juang.

Patah kakiku sayapku ada,
Patah sayapku paruhku ada,
Patah paruhku semangatku ada,
Takkan berundur pantang menyerah,
Kan terus ku julang,
Panji-panji jihad,
Walau ku tinggal seorang diri.

Biar musuh beribu takkan ku gentar,
Dengan nusrah-Mu akan ku gegar,
Darahku mengalir semangat Badar,
Dengan laungan Allahu Akbar,
Ku percaya janji-Mu,
Untuk para pejuang,
Kemuliaan syurga menanti.