10 Julai 2011

PI Sabah

(Bersama Cikgu Imran, Pegawai JPN Sabah)


5 Julai lepas UF pergi ke Sabah atas urusan temuduga dan ujian USIM-1 Untuk program Permata Insan 2011. Masa dapat tahu UF dijadualkan ke Sabah, memang UF taida bantahan langsung sebab memang tak pernah ke Sabah. Tempat yang UF kena pergi ialah Sandakan dan Tawau.

Bertolak dari KLIA jam 8 pagi dan sampai lebih kurang 10.30 pagi. Dari airport Sandakan terus check in hotel di pekan. Pekan Sandakan taklah besar, 10 minit pusing dah habis. Tengahari tu pusing pekan cari kedai makan tapi jadi mushkil sebab ada beberapa kedai yang pekerjanya pakai kepiah dan tudung tapi kedainya kedai Cina. UF hanya makan di kedai mamak ja.

Petang tu hanya rehat di hotel. Sebalah malam ingat nak tengok-tengok kedai di pekan tu tapi rupanya kedai semua tutup. Kedai makan pun banyak yang tutup, so UF makan KFC je la. Nasbib baiklah bawa notebook, dapat juga menulis sedikit sebanyak.

Rabu pagi 6 Julai, UF ke Sekolah Kebangsaan Taman Rimba untuk temuduga pelajar dan ibu bapa. Sepatutnya ada 3 calon untuk ujian Permata Insan tapi yang datang hanya 2 orang. Calon-calon ni bersama berbelas pelajar lagi menduduki ujian UKM-2 iaitu ujian untuk program Permata Pintar di bawah kendalian UKM. Calon-calon Permata Insan kendalian USIM pun perlu ambil ujian UKM-2 ni sebab ia adalah ujian IQ.

Ujian UKM-2 selama 3 jam, dan habis ujian tu UF suruh 2 orang calon Permata Insan pergi makan dulu dan 12.30 mereka perlu mengambil ujian bertulis tentang pengetahuan agama selama 1 jam. Selepas tu UF temuduga pelajar pula untuk mengetahui tahap bacaan al-Quran mereka.

Habis sekitar jam 1.45 petang, UF balik ke hotel dan petang tu berehat ja. 2 malam di pekan Sandakan yang sunyi memang mati kutu. Malam kedua tu pun UF menulis dengan notebook yang dibawa.

Khamis 7 Julai, pukul 7.30 UF dah bertolak ke airport untuk ke Tawau. Flight pukul 9 pagi dengan pesawat MASwing. Sebelum naik tu macam-macam bermain di kepala sebab tak pernah naik kapal terbang kecil. Bila dah naik tu ok ja dan perjalanan hanya lebih kurang 30 minit.

Sampai di airport Tawau, UF terus naik teksi ke Sekolah Kebangsaan Taman Tawau. Agak jauh juga perjalanan ke sekolah tu dari airport, lebih setengah jam. Sampai di sekolah UF terus temuduga ibu pelajar. Di situ calon Permata Insan hanya seorang sahaja.

Selesai jam 1.45, UF dibawa oleh Cikgu Sappe (Pegawai PPD Tawau) untuk makan di sebuah restoran Tom Yam. Kemudian UF check in hotel di pekan. Pekan Tawau memang besar berbanding Sandakan. Selepas letak beg dalam bilik, UF jalan kaki ke pasar Gantung yang terletak dalam 200-300 meter dari hotel. Pasar tu selalu orang beli baju, kerongsang, barangan kraf dan lain-lain.

Dah beli apa yang dibeli, UF pulang semula ke hotel. Jam 5 petang Cikgu Sappe telefon tanya kalai UF nak pi pasar untuk beli apa-apa di sana. Ingatkan jauh, rupanya dalam 5 minit ja dari hotel. Kat situ UF beli ikan keropok dan amblang yang terkenal di Sabah. Lepas tu kami pi minum teh Madras di restoran mamak sebelah pejabat PPD Tawau.

Malam tu kami pi makan di kedai makan yang terkenal dengan nama "Abu Sayyaf". Cikgu Sappe dah booking siap-siap makanan sebelah petang tu. Bila kami sampai terus dihidang makanan. Kedai tu memang terkenal dan pelanggannya pun ramai. Boleh dikatakan kalau ada tetamu semenanjung datang, akan dibawa makan di kedai tu.

Kami tempah ikan merah masak 3 rasa, sup ketam, sayur kailan dan udang goreng tepung. 4 orang makan baru RM55, murah bukan?

Jumaat 8 Julai, Cikgu Azrin (Pegawai PPD Tawau) janji nak hantar UF ke airport sebab dia akan ke Kunak, jalan sama ke airport. Tapi malam tu hujan lebat dan ribut. So rumahnya banjir dan dia tak dapat hantar UF. Selepas sarapan jam 8 pagi, UF ke airport dengan van hotel.

10.30 pagi UF naik kapal terbang direct dari Tawau ke LCCT. Alhamdulillah perjalanan 2-3 hari di Sandakan dan Tawau banyak pengalaman baru.

(Cikgu Sappe & Cikgu Azrin, Pegawai PPD Tawau)

(Bersama tulang ikan di kedai makan Abu Sayyaf)

Share/Save/Bookmark

Tiada ulasan: