15 April 2011

Al-Salam Alaykum

Tadi masa pi amik anak kat sekolah, layan dengar ceramah di radio Kedah.FM. Ustaz tu dok ceramah pasal "salam". Antara intipati ceramahnya ialah pasal galakan Islam terhadap budaya memberi salam.

Antara adabnya ialah orang berdiri bagi salam kepada orang yang duduk. Kumpulan yang sedikit bagi salam kepada kumpulan yang banyak. Orang muda bagi salam kepada orang tua. Anak murid bagi salam kepada guru dan begitulah seterusnya. Pendek kata memberi salam ini menyahut seruan dalam sebuah hadis nabi "أفشوا السلام" yang bermaksud "sebarkanlah salam".

UF teringat masa mengaji di Mesir dulu pasal bagi salam. Ada seorang kawan orang arab Mesir datang ke rumah. Sebenarnya dia bukan kawan UF tapi kawan kepada kawan UF. Arab yang bernama Mimi (orang laki nooo) ni ajak kawan UF berhari raya korban di kampung dia. Kawan UF tak dapat pergi lalu Mimi ajak UF.

UF fikir bagus juga sebab boleh rasa macam mana menyambut hari raya di kampung arab. Perjalanan ke kampung dia ambil masa lebih kurang sejam lebih juga naik keretapi. UF pun dah tak ingat apa nama tempat tu.

Yang UF nak cerita bukan pasal hari raya di kampung Mimi tu, tapi pasal budaya bagi salam di situ. Subhanallah, UF tak pernah tengok budaya bagi salam sesama penduduk macam di kampung Mimi tu. Bayang tengok, masa Mimi bawa UF jalan-jalan sekitar kampung dia, setiap kali terserempak dengan orang kampung, mereka saling memberi/menjawab salam. Baik yang muda mahupun yang tua.

Dalam hati UF ni, Masya Allah tenang hati tengok satu budaya Islam terserlah dikampung tu. Kalaulah budaya tu dapat dipraktikkan di Malaysia, Alhamdulillah. Namun perangai kita ni (termasuk lah UF sendiri), kita hanya bagi salam kepada orang yang kita kenal saja. Orang yang kita tak kenal, jarang sangat atau tidak langsung kita bagi salam. Ye lah takut orang kata buang tabiat, sedangkan itu satu perbuatan yang baik.

Mungkin lepas ni kita suburkan budaya bagi salam sesama muslimin dan muslimat.

Al-Salam Alaykum Warahmatullah Wabarakatuh...

13 April 2011

E-Book Dah 100 Lebih



E-book percuma tentang 3 amalan asas yang menjadi amalan UF telah didownload lebih daripada 100 dah. Mudah-mudahan dengan amalan tersebut, mereka yang mengdownloadnya dapat beroleh kebaikan daripadanya.

Seperti yang pernah UF bagitau dalam post terdahulu dan juga dalam mukaddimah E-book tersebut, natijah yang baik daripada amalan tersebut tidak semestinya akan dapat serta merta. Yang penting sejauh mana keyakinan kita dengan ayat-ayat al-Quran dan kuasa Allah S.W.T.

Kalau dapat Alhamdulillah, kalau tak dapat Astaghfirullah...

Bagi anda yang ingin mendapat E-book percuma tu boleh lawati: http://www.usulifaqih.com/

12 April 2011

Permata Baru




Tarikh 8 April 2011 (Jumaat) jam 9.31 pagi, UF dianugerahkan oleh Allah seorang putera yang comel (usulifaqih Jr.). Due date memang 8hb pun. Minggu terakhir kandungan dr timbang berat baby 3.8kg dan dr suruh masuk wad 7hb.

UF sampai dari LCCT petang Khamis tu ke Airport Penang terus ke Hospital Besar Pulau Pinang bersama zaujah. Ikut perancangan awal nak induce pagi Jumaat dan beranak normal. Bila sampai hospital dan buat pemeriksaan semuanya nampak ok. Lepas Maghrib UF balik rumah di Tekun, USM sambil berdebar menanti hari esok. Maklumlah nak sambut baby baru dan yang bestnya hospital Penang membenarkan suami menemani isteri bersalin.

Pagi 8hb lepas hantar anak-anak ke sekolah, UF dapat panggilan daripada hospital bagitau yang zaujah UF perlu dibedah. Sebabnya masa air ketuban keluar, ia dah bercampur warna hijau. Dr. kata tu tanda baby dah berak dan bahaya kalau dia termakan najis sendiri dan zaujah UF perlu dibedah segera. Dengan kalutnya UF pergi ke hospital dan bila sampai sana parking pula penuh. Terpaksa parking kereta jauh sikit dari wad bersalin.

UF sampai lebih kurang jam 9.30 pagi dan terus ke dewan bedah. Hajat asal nak temankan zaujah bersalin secara normal tapi terpaksa kena bedah pula. Takpalah yang penting ibu dan anak selamat. Di dewan bedah tu UF bertanyakan kepada nurse yang ada kat situ. Dia kata baby dah keluar dan dr. tengah uruskan jahitan zaujah. Alhamdulillah semuanya selamat. UF tanya macam mana saya nak azankan anak dan nurse tu kata tunggu si ibu dan anak keluar sekali nanti.

Selepas tunggu lebih kurang setengah jam, zaujah UF ditolak keluar dari dewan bedah. Dia dalam keadaan sedar tak sedar akibat bius. Kemudian baru anak UF ditolak keluar. Seronok sangat dapat tengok anak dan zaujah selamat. Sebelum UF azan dan iqamatkan anak, nurse menunjukkan dulu keadaan anak dan jantinanya. Lepas tu UF azankan ditelinga kanan dan iqamatkan di telinga kiri anak. Alhamdulillah atas kurniaan Allah yang amat bernilai ini. Syukran ya zaujati kerana mengandungkan dan melahirkan anak untuk UF.

Emmm nampaknya kena buat lagu la jawabnya.....

05 April 2011

Jawapan Teka Teki Fiqh

Bulan Januari lepas UF ada kemukakan 1 teka teki fiqh. Ia berbunyi perkara apa yang "wajib" didahulukan kaki kiri dan dikemudiankan kaki kanan masa masuk. Masa keluar pula "wajib" didahulukan kaki kanan dan dikemudiankan kaki kiri.

Adala pelbagai jawapan yang diberikan. Ada yang menyimpang, ada yang sipi2 dan ada jawapan yang tepat .... dan pemenangnya ialah Ahmad yang memberikan jawapan jeng jeng jeng .... hehehe .... Jawapannya ialah naik bas dan turun bas yang sedang bergerak di Mesir...

Aduhhhhh ni teka teki fiqh menda ni??? hehe... relaks.... ni teka teki yang memang ada kaitan dengan fiqh dan pada masa yang sama merelakskan minda....

Boleh citer sikit tak ustat awat jawapan diaaa laguuu tuuu????

Emmm.... untuk makluman mereka yang tak pernah pergi Mesir... Bas kat sana tak berhenti sepenuhnya di perhentian untuk kita naik atau turun (untuk orang lelaki ja nooo)... so bila kita nak naik bas tu kita kena kejar, lari dan lompat naik.

Nak melompat naik atas bas tu kena ada teknik iaitu lompat kaki kiri dulu dan barulah naik kaki kanan.... Kalau naik kaki kanan dulu, selalunya akan tersangkut sebelah kaki dan nampak sangat orang tu tak biasa naik bas di Mesir hehehe....

Nak turun bas lagi ngeri kalau silap kaki... nak turun daripada bas yang sedang bergerak di Mesir kena kaki kanan dulu.... kalau turun kaki kiri dulu jawabnya macam Ahmad kata laaaa.... menyungkuq ke tanah la sebab kaki kanan tersadung kaki kiri....

Tapi awas!!!! Anda dilarang keras mempraktikkan turun daripada bas seperti itu ketika bas sedang 80km sejam hehehe....

Bagi wanita pun, tak payah la praktikkan gaya turun macam tu sebab bas di Mesir akan berhenti sepenuhnya bila mereka nak turun....

Begitulah citernya.....