08 Oktober 2010

Viva




Dah setahun lebih UF tunggu untuk dapat viva. Walaunpun dah ada honda dengan kelisa, tapi keinginan untuk viva tak pernah padam. Boleh dikatakan tiada berlalu sehari pun tanpa UF tak teringat pada viva.

Isnin lepas bila dapat panggilan yang UF akan dapat viva 19 Okt ni, hati ini melonjak keriangan. Akhirnya hajat dihati terlaksana jua. Itulah saat yang ditunggu-tunggu oleh UF.

Ya!!! akhirnya UF akan viva tesis Ph.D!!!

Rasa nak marah pun ada kat UIA ni. Bayang tengoklah UF dah notis penyerahan tesis bulan 9 tahun lepas (2009). Notis 3 bulan iaitu UF akan submit tesis bulan 12. Sepatutnya dalam tempoh tu UIA dah kena cari second reader untuk tesis UF. Tapi kenapa bila UF submit full tesis bulan 12 tu, baru terhegeh-hegeh nak cari.

Alasan Jabatan Fiqh dan Usul, yang calon-calon second reader tak bagi resume tak boleh diterima. Sebabnya UF dah notis dah berkurun (lama daaa). Wal hasilnya bulan 5 2010 baru tesis UF diserahkan kepada second reader. Bagi UF perkara ni tak sepatutnya berlaku kalau semua pihak di UIA tu lebih prihatin. Bukan kata tak ada sistem dan peraturan. Benda tu semua dah ada, cuma orang tak mau ikut. Pihak pengurusan tertinggi UIA kena prihatin perkara ni sebab dalam hal UF ni memang satu PENGANIYAAN.

Jangan marah UF kalau kata begitu. Kelewatan ni sebenarnya berkait dengan banyak perkara. Dari segi naik pangkatnya, dari segi moralnya dan macam-macam lagilah. Kalau UIA tak berubah, UF cadang baik tak payah offer pengajian kepada pelajar. Buat menganiya pelajar ja… tukar jadi kilang buat burger lagi bagus.

Tiada ulasan: