31 Oktober 2010

Dimashqu (21)

Pagi Sabtu tu aku dah berjanji dengan Rosli untuk pergi ke Universiti Damascus. Aku minta tolong dia untuk tunjukkan jalan dan bagaimana hendak ke sana. Ye lah, aku baru sampai di Syria, jadi tak tahu langsung jalan-jalan di sana. Aku menunggu kedatangan Rosli dan bila dia sampai di rumahku, kami pun bergerak ke destinasi.

Daripada "Sina'ah" iaitu kawasan rumah yang aku tinggal kami menaiki "Service" (van yang menjadi pengangkutan awam utama di Syria). Agak lama juga kami menunggu sebab Service selalunya penuh dan bila ada Service kosong barulah dapat naik. Tambang hanya 5 Lira ke mana saja dan menaiki Service sebagai pengangkutan awam tidaklah pelik sangat bagiku. Masa aku di Mesir dulu pun van antara pengangkutan awam utama juga di sana.

Menyusuri jalan-jalan dari kawasan Sina'ah menuju ke Universiti Damascus, aku dapat melihat suasana sebenar ibu negara Syria itu. Bangunan-bangunan apartment (Shaqqah) lebih kurang macam di Mesir yang berwarna coklat. Sebenarnya jarak ke Unversiti Damascus tidaklah jauh sangat, aku rasa lebih kurang 20km saja. Tapi perjalanan menjadi lama sebab kesesakan lalu lintas yang teruk.

Setelah beberapa ketika dalam Service, kami pun sampai di Universiti Damascus. Ya, akhirnya aku sampai juga dan menjejakkan kaki di Universiti idamanku. Bangunannya pun sama saja macam Universiti al-Azhar di Mesir. Bangunan coklat yang usang menempatkan Fakulti Syariah dan Fakulti Undang-Undang. Sebenarnya fakulti-fakulti Universiti Damascus tidak terletak di satu tempat saja, tapi berselerak di serata bandar Damascus.

Fakulti Syariah tempat yang akan aku belajar terletak di sebelah hentian teksi dan bas utama. Hentian teksi dan bas ini menjadi penghubung dari dan ke bandar-bandar lain. Malah bas dan teksi untuk ke Amman, Jordan atau Beirut, Lubnan pun terletak di situ.

Rosli membawa aku masuk ke dalam bangunan Fakulti Syariah untuk menunjukkan di mana pejabat fakulti, bilik pensyarah dan juga bilik kuliah. Aku semakin teruja untuk mendaftarkan diri dan memulakan pengajianku di peringkat Ph.D di situ.

28 Oktober 2010

Viva vs Seminar

UF tak sempat nak cerita pasal viva 19 Okt lepas. Sebabnya sekarang ni tengah sibuk bersiap untuk Seminar Syariah dan Undang-Undang Peringkat Kebangsaan (SYUK) 2010. Seminar anjuran Fakulti Syariah dan Undang-Undang, USIM akan diadakan pada 2-3 Novermber 2010. UF jadi AJK kertas kerja, jadi maklum sajalah ada 56 kertas kerja nak diedit sebelum dihantar untuk fotostat.

Cadangan asal nak buat prosiding tapi dah last minute camni mana nak sempat. UF paling benci jenis seminar yang kalut dan last minute. Ingat dalam 2 bulan boleh ke nak anjur seminar dengan berjaya. Memanglah seminar tetap akan berjalan tapi AJK-AJK yang terlibat la yang akan tension. Nak sedap dan bekerja dengan tenang, seminar perlu plan setahun, paling kurang pun 6 bulan barulah smooth. UF cakap base on pengalaman dan lihat seminar-seminar anjuran orang lain.

Ini tidak, nak buat seminar dalam masa 2 bulan. Dahla kat USIM ni semua pakat tension dan "gila" pasal OBE. Macam UF sendiri tersepit antara nak edit tesis yang perlu dibuat lepas viva dan nak edit kertas kerja yang bertimbun tu. Pembentang-pembentang pun satu hal, tolonglah ikut arahan penyediaan kertas kerja oleh pihak penganjur. Yang teruknya UF la sebab paper dapat last minute, lepas tu tengok beraneka ragam style penulisan. Aduhhh!!!

Sibuk macam mana pun UF tetap bagi hak untuk edit tesis Ph.D. Yang ni paling awla untuk diberi perhatian. Viva UF haritu dalam sejam setengah. Pemeriksa dalaman ialah Prof. Dato' Dr. Mahmood Zuhdi (UIA) dan luaran ialah Prof. Madya Datin Dr. Naemah Abd Rahman (UM). Kedua-duanya UF kenal dan kedua-duanya kenal UF. Tapi itu tidak menghalang mereka berdua (campur dengan dekan IRKHS Dr. Badri Najib dan tim. dekan CPS Dr. Nasr al-Din) untuk me"munaqasyah"kan tesis UF.

Emmmm... selama ni dok perasan yang tesis UF ni dah sempurna dan bagus, tapi rupanya syok sendiri ja. Masa viva tu terserlahlah segala kekurangan dan kelemahan UF. UF tak rasa kecil hati pun sebab bagi UF itu adalah pengalaman berguna untuk masa depan. Segala teguran masa viva tu berguna ketika nak menulis artikel jurnal, buku atau tesis (emmm dok bercita-cita nak buat 2nd Ph.D lak ni).

Kira UF ini sedar di penghujung jalan. Kot mana pun terima kasih kepada lajnah munaqasyah hari tu atas semua teguran, kritikan dan komen. So sekarang ni tengah pulun edit mana yang patut. Masa diberikan maksimum 6 bulan dan tiada had minimum. Maknanya kalau boleh submit esok pun boleh. Tapi UF perlu perhalusi edit tesis tu, taknaklah nanti depa kata buat cincai lak.

Ohhhh "Dr." terasa semakin dekat untuk ku gapai.......insya Allah....

18 Oktober 2010

Catatan 18 Oktober

Allahu Akbar!!! Esok UF akan menghadapi viva tesis Ph.D. Dalam ketenagan diri, ada gelisah, dalam gelisah ada tenang. Kepada Allah jualah segala pengharapan agar dapat menghadapinya dengan sebaik mungkin.

Hari Sabtu dan Ahad, UF tak keluar rumah, kononnya nak mentelaah tesis yang setebal 360 muka tu. Baca tu memang baca, tapi cabarannya banyak. Mengantuk la, malas la dan macam-macam lagi. Banyak program penduduk UF tak hadir sebab tak mau ganggu fikiran dengan perkara-perkara lain.

Sabtu, lepas Isyak masa UF tengak dok baca tesis, ada orang taman datang rumah mengadu anaknya hilang. Pulak dah, UF sebagai pengerusi penduduk taman kenalah bantu dan bertindak. UF pun call 4-5 orang orang-orang taman untuk bantu cari. Manalah nak tahu jatuh dalam longkang belakang rumah ka apa ka.

Sedang kami bersiap-siap nak cari, selamba je anak dia keluar dari rumah jiran selang sebuah rumah. Rupanya anak dia dari petang pukul 6 sampai pukul 9 malam dok ada kat rumah kawan dia main game. Haru betul budak darjah 3 tu. Dalam hati UF dari awal lagi UF dah rasa mesti pi rumah kawan dia tak bagitau kat mak ayah dia ni. Cuma tak tahu rumah kawan yang mana satu. Sebelum ni kat taman lama di Nilai pun pernah berlaku macam ni.

Dah tak jadi cari budak tu, kalau nak ikut hati nak juga UF bersembang dengan orang-orang taman. ye lah nak lepas tension kata orang. Tapi dok ingat tesis yang tak habih baca lagi, UF berjaya mengalahkan nafsu bersembang (Alhamdulillah).

Hari Ahad, kononnya nak tambah gear membaca tapi kepala pulak dok buat pening. Gamaknya banyak banyak baca kot hehehe… Sampai ke petang kepala dok pusing ja… bila baca tesis, mata jadi kembang semacam… Dah 2 hari UF tak keluar rumah tengok matahari… jadi petang lepas Asar UF ajak anak pi taman permainan kat Nilai. Saja pergi jauh sikit makan angin….

INSTINCT

Setelah menunggu begitu lama, akhirnya Alhamdulillah album ke 2 Instinct masuk juga ke radio IKIM.FM. Album Instinct ke 2 ni juga mengandungi lagu ciptaan UF. Lagu bertajuk “Iftitah” menjadi tema album terbaru kali ini. Ia adalah terjemahan doa iftitah yang selalu kita baca dalam solat.

Ada 5 lagu semuanya, 1 lagu iaitu “Resah” dimasukkan kembali kerana lagu ini diminati ramai peminat Instint. 4 lagi lagu semuanya sedap-sedap didengar (cewahh puji kumpulan sendiri). Kepada peminat Instinct, tunggulah lagu-lagu tu akan berkumandang di corong IKIM.FM. Kalau lagu-lagu tu dah masuk carta jangan lupa undi ya…

Untuk dengar prebiu lagu-lagu tersebut dan membelinya secara online anda boleh klik logo di bawah:

15 Oktober 2010

Fiqh Asas (2)

Pembahagian Air

Air terbahagi kepada 4 bahagian:

1) Air mutlak: iaitu air yang suci lagi menyucikan serta tidak makruh digunakan. Air ini boleh digunakan untuk wuduk atau mandi wajib.

2) Air panas (mushammas) disebabkan cuaca: iaitu air yang suci lagi menyucikan tetapi makruh digunakan. Air ini boleh digunakan untuk wuduk atau mandi wajib tetapi hukumnya makruh kerana boleh memudaratkan.

3) Air yang telah digunakan untuk wuduk atau mandi wajib (musta'mal): iaitu air suci tetapi tidak menyucikan. Begitu juga air yang berubah: iaitu air yang berubah bila bercampur dengan benda-benda yang suci. Kedua-dua air ini tidak boleh digunakan untuk berwuduk atau mandi wajib.

4) Air yang bernajis: iaitu air yang jatuh dalamnya najis dan ia tidak sampai (cukup) 2 kolah. Begitu juga air yang cukup 2 kolah tetapi ia berubah bila terjatuh najis dalamnya dianggap najis. 2 kolah itu bersamaan dengan lebih kurang 190 liter isi padu air. Air najis ini tidak boleh digunakan untuk berwuduk atau mandi wajib.

(Sumber: Kitab "Matan al-Ghayah Wa al-Taqrib" - Abu Shuja').

13 Oktober 2010

Penyelidikan Baru

Alhamdulillah, dalam kekalutan dan kesibukan nak viva dan tugasan-tugasan yang lain, UF dan rakan-rakan pensyarah yang lain sempat menyiapkan satu penyelidikan. Penyelidikan yang bertajuk “Kefahaman Masyarakat Muslim Tentang Zakat Harta Dan Faktor-Faktor Yang Mendorong Mereka Menunaikannya: Kajian Di Negeri Selangor” dibiayai oleh Lembaga Zakat Selangor.

Sebenarnya penyelidikan ni ada serampang dua mata. 1 nak bantu pensyarah baru untuk confirm jawatan dan ke 2 ialah untuk bantu UF juga untuk persediaan naik pangkat. Sekarang ni dok pulun apa yang patut untuk mencukupkan syarat bagi permohonan PM (Prof. Madya). Itulah kerja pensyarah, menulis artikel/buku, buat research dan lain-lain tak henti-henti. Di samping menyumbang kepada pengembangan agama dan kepentingan negara, tujuan lain ialah untuk naik pangkat.

Daripada tutor ke pensyarah, daripada pensyarah ke pensyarah kanan. Seterusnya ke Prof. Madya, naik lagi ke Profesor. Kalau rezeki baik dapatlah jadi dekan atau tim. naib canselor. Kalau lagi rezeki baik dapatlah jadi naib canselor. Tapi tu semua bukan semua orang dapat, hanya orang terpilihd an bernasib baik ja yang dapat.

UF tak kisah sangat jawatan pentadbiran tu semua, dapat atau tidak. Tapi kalau dapat jadi Menteri Pengajian Tinggi, apa salahnya kan?

08 Oktober 2010

Viva




Dah setahun lebih UF tunggu untuk dapat viva. Walaunpun dah ada honda dengan kelisa, tapi keinginan untuk viva tak pernah padam. Boleh dikatakan tiada berlalu sehari pun tanpa UF tak teringat pada viva.

Isnin lepas bila dapat panggilan yang UF akan dapat viva 19 Okt ni, hati ini melonjak keriangan. Akhirnya hajat dihati terlaksana jua. Itulah saat yang ditunggu-tunggu oleh UF.

Ya!!! akhirnya UF akan viva tesis Ph.D!!!

Rasa nak marah pun ada kat UIA ni. Bayang tengoklah UF dah notis penyerahan tesis bulan 9 tahun lepas (2009). Notis 3 bulan iaitu UF akan submit tesis bulan 12. Sepatutnya dalam tempoh tu UIA dah kena cari second reader untuk tesis UF. Tapi kenapa bila UF submit full tesis bulan 12 tu, baru terhegeh-hegeh nak cari.

Alasan Jabatan Fiqh dan Usul, yang calon-calon second reader tak bagi resume tak boleh diterima. Sebabnya UF dah notis dah berkurun (lama daaa). Wal hasilnya bulan 5 2010 baru tesis UF diserahkan kepada second reader. Bagi UF perkara ni tak sepatutnya berlaku kalau semua pihak di UIA tu lebih prihatin. Bukan kata tak ada sistem dan peraturan. Benda tu semua dah ada, cuma orang tak mau ikut. Pihak pengurusan tertinggi UIA kena prihatin perkara ni sebab dalam hal UF ni memang satu PENGANIYAAN.

Jangan marah UF kalau kata begitu. Kelewatan ni sebenarnya berkait dengan banyak perkara. Dari segi naik pangkatnya, dari segi moralnya dan macam-macam lagilah. Kalau UIA tak berubah, UF cadang baik tak payah offer pengajian kepada pelajar. Buat menganiya pelajar ja… tukar jadi kilang buat burger lagi bagus.