30 Julai 2009

Why Do You Have To Be Like Others?

UF dapat satu youtube dari seorang kawan, walaupun ini adalah iklan komersial syampu Pantene, tapi mesej yang ditonjolkan amat menyentuh hati. Ia mengisahkan seorang remaja perempuan pekak dan bisu yang belajar biola walaupun dicemuh oleh rakannya.

Youtube ini boleh dijadikan motivasi berguna kepada mereka yang merasakan ada kekurangan dalam diri mereka. Bak kata-kata akhir iklan ini "You can Shine"...

Anda saksikanlah iklan itu sendiri, tapi sediakan tisu untuk mengesat air mata:

http://www.youtube.com/watch?v=Um9KsrH377A

27 Julai 2009

Once Upon A Time With Iqra' (Part 2)

Masa UF ditawarkan jadi tutor tahun 2001 di Kolej Universiti Islam Malaysia (sekarang dikenali sebagai Universiti Sains Islam Malaysia),UF masih mengajar Iqra' dan al-Quran rumah ke rumah lagi. Ye lah, gaji tutor masa tu baru RM 1752.90, tolak KWSP dan lain-lain tinggallah dalam RM 1500 lebih kurang. Masa tu baru kahwin pulak, jadi perbelanjaan tu lebihlah sikit, sewa rumahnya, makan minum, duit minyak kereta berulang dari Kajang ke Pandan Indah dan lain-lain lagi. Dengan mengajar Iqra' dan al-Quran dapatlah tambahan lagi RM 500 untuk menampung hidup sekeluarga.

UF berhenti mengajar Iqra' dan al-Quran rumah ke rumah bila naik jadi pensyarah tahun 2002. Faktor berhenti ialah kekangan masa, sebab balik kerja kadang-kadang dah pukul 6, ambil masa juga dari Pandan Indah sementara nak sampai ke Kajang. Kadang-kadang tu terus ke rumah mengaji di Country Heights, lepas Isyak habis mengajar baru balik rumah.

Kira dah 7 tahun berhenti ngajar Iqra' dan al-Quran pada budak-budak. UF hanya ngajar anak di rumah sebab UF mahu anak boleh baca al-Quran hasil usaha UF sendiri. Bila beli rumah di Kota Warisan dan orang mula kenal UF ni ustaz, ramai yang dok tanya boleh tak ngajar anak mereka baca al-Quran. Mula-mula UF tolak sebab takut tak sempat, tapi bila ramai sangat yang tanya dan minta mengajar anak mereka, UF terpaksa mengalah. Mula-mula ada 4 orang saja yang datang mengaji, tapi sekarang dah mencecah 19 orang. Ada 2 kumpulan, kumpulan pertama mengaji waktu malam (Isnin, Selasa dan Rabu) dan kumpulan ke dua mengaji pagi Sabtu dan Ahad.

Tapi UF kata pada mak ayah, siapa yang nak anaknya mengaji dengan UF mesti ikut style UF. Syaratnya UF akan test dulu bacaan anak mereka, kalau lancar bolehlah teruskan. Kalau tak lepas test tu, UF akan suruh budak-budak tu baca Iqra' dari mula balik. UF agak tegas sikit dengan kualiti bacaan, sebab ramai budak yang kata mereka dah baca al-Quran, juz 5, juz 11 dan macam-macam lagi. Namun bila test bacaan mereka sangat teruk seolah-olah robot yang membaca. Panjang pendeknya entah ke mana, dengungnya tidak di jaga dan pelbagai lagi kesalahan.

Hasilnya daripada 19 orang budak-budak yang datang belajar mengaji dengan UF sekarang, hanya seorang saja yang lulus test dan boleh sambung bacaannya sebelum ini iaitu juz 7. Testnya cukup mudah, kalau mereka kata dah baca juz 5, UF suruh mereka baca mana-mana muka surat. Selalunya bila mereka baca 3-4 perkataan, dah boleh tahu mereka lancar membaca atau tidak.

UF sedih sebab ramai pengajar al-Quran tidak ambil berat tentang kualiti bacaan, selalunya nak cepat habis dan khatam. Masalah besarnya budak-budak tu tidak menguasai asas bacaan dari segi panjang pendek dan dengung. Jika sejak dari kecil mereka baca tunggang langgang macam robot, maka sampai ke tualah mereka akan baca macam tu. UF bila mengajar, niat nak bagi budak tu boleh baca al-Quran dengan baik dan Alhamdulillah sebahagian mereka dah boleh baca dengan baik walaupun sebelum tu begitu longgar asas bacaan mereka.

Dulu masa UF belajar di Ma'had al-Azhar, Pokok Sena, Pulau Pinang, ada seorang ustaz yang bernama Zainol Abidin yang mendengar tasmik al-Quran. Dia kata dia boleh duduk berjam-jam mengajar dan mendengar orang membaca al-Quran kerana dia minat dan mencintai al-Quran. Nikmat yang sama dirasai oleh UF bila mengajar budak-budak membaca al-Quran, apatah lagi mereka boleh membaca hasil asuhan dan didikan UF. Tidak ada langsung perasaan jemu dan putus asa ketika mengajar mereka. Hanya orang yang mengajar al-Quran tahu akan kemanisan nikmat itu. Yang paling memberi motivasi pada UF dalam mengajar al-Quran ni ialah hadis Rasulullah S.A.W: خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ
yang bermaksud: "Sebaik-baik kamu ialah orang yang belajar al-Quran dan orang yang mengajarnya (kepada orang lain)". Riwayat Usman (Sahih al-Bukhari).

Ya Allah! masukkanlah UF dalam golongan ini, Amin...

26 Julai 2009

Akhirnya...

Dalam post terdahulu UF ada sebut nak buat research sempena Ijtimak Tabligh Sedunia yang diadakan baru-baru ni. UF bersama 4 orang rakan pensyarah lain dah siapkan questionnaire untuk diedarkan semasa ijtimak tersebut. Kami minta bantuan pelajar-pelajar USIM untuk kutip data, namun pagi Khamis 9 Julai tu pelajar tu SMS mengatakan ada masalah besar, lalu UF pergi jumpa pelajar tu bertanyakan masalah apa.

Rupanya Syura Tabligh tidak benarkan kami untuk mengedarkan questionnaire semasa ijtimak berlangsung kerana takut mengganggu perjalanan ijtimak. Kami dengan berat hati terpaksa akur dengan keadaan itu dan mengambil keputusan untuk menangguh sementara research tersebut sehingga selepas selesai ijtimak.

Memandangkan questionnaire sudah dicetak dan hadiah responden sudah dibeli, tidak mesti tidak research itu perlu diteruskan. Mengikut rancangan asal nak kutip data di ijtimak, tetapi memandangkan ia tidak dibenarkan jadi UF bincang dengan rakan-rakan agar data yang diperlukan dikutip di markaz Tabligh di Masjid Sri Petaling sahaja. Namun ia juga perlu kepada keizinan Syura Tabligh. Jadi UF mohon bantuan ahli Jemaah Tabligh Kota Warisan untuk bawa UF ke Masjid Sri Petaling untuk meminta keizinan menjalankan penyelidikan di situ.

Mulanya nak pergi hari Rabu lepas, tapi UF baru baik demam, jadi hari Sabtu 25 Julai 2009 baru dapat pergi ke Masjid Sri Petaling. Kami bertolak ke sana lebih kurang jam 6.30 petang dan sampai jam 7 petang. Kami makan terlebih dahulu kemudian bersiap untuk solat Maghrib. Selepas solat Maghrib diadakan bayan dalam bahasa Urdu dan diterjemahkan oleh imam Masjid Us. Abd Hamid. Selepas Isyak pula diadakan pula penceritaan ringkas tentang "Hayat al-Sahabah".

Selepas itulah baru UF dibawa berjumpa dengan Mudir Madrasah merangkap imam Masjid Sri Petaling iaitu Us. Abd Hamid. UF sampaikan hasrat kami pensyarah USIM untuk menjalankan satu research dan ingin mengutip data di masjid itu. Tanpa banyak soal beliau memberi keizinan kepada kami dan beliau menyatakan bahawa memang selalu para penyelidik datang mendapatkan data di situ. Beliau juga sempat menelefon seorang ahli Syura Tabligh memberitahu tujuan kami sebagai pengesahan.

Bila dapat keizinan daripada Us. Abd Hamid, UF rasa lega sangat sebab akhirnya Insya Allah boleh berjalan juga research yang kami cadangkan tu, kalau tidak rugi saja kami cetak questionnaire dan beli hadiah.

21 Julai 2009

DIMASHQU (11)

15 Disember 2005 hari yang ditunggu-tunggu oleh aku selama ini. Inilah harinya aku akan berangkat bersama isteri dan anakku ke Syria. Awal-awal pagi lagi aku dah bangun dan bersiap walaupun kami akan bertolak ke KLIA lebih kurang jam 9 pagi.

(bergambar sebelum bertolak ke KLIA)
Sampai di KLIA, ramai rakan-rakan aku telah menunggu di situ, kerana kebetulan USIM menganjurkan majlis pelancaran buku di Hotel Pan Pacific bersebelahan. Aku pun salah seorang penerima anugerah dalam majlis tersebut tetapi aku tidak dapat hadir kerana bertembung dengan penerbangan aku ke Syria. Rakan-rakan aku berrsalaman dan berpelukan dengan aku sambil mengucapkan selamat jalan dan mereka meminta maaf sebab tidak dapat menunggu hingga aku masuk ke dalam kerana terpaksa ke majlis pelancaran buku USIM.

Aku pada mulanya agak risau kerana barang yang aku bawa agak banyak, semua sekali ada 8 beg besar dan kecil. Tapi Alhamdulillah semasa check in aku diberitahu yang seorang penumpang dibenarkan membawa 30kg ke dalam kargo. Jadi aku letak 5 beg yang jumlah sudah melebihi 90kg tetapi atas ihsan pegawai bertugas, aku tidak dikenakan sebarang cas tambahan. Manakala 3 beg lagi aku bawa bersama.

(Di KLIA)

Bersambung...

17 Julai 2009

Tesis Ph.D ku

Inilah tesis Ph.D UF yang dah siap tu, walaupun siap 20 Jun lepas tapi hanya kelmarin baru dapat serahkan kepada penyelia sebab dia balik bercuti di negara asalnya Algeria. Tesis setebal hampir 450 muka surat ini mengandungi 2 bab, dan setiap 1 bab mempunyai 2 fasal. Manakala 1 fasal mengandungi beberapa mabhas pula.

UF ambil masa setahun setengah untuk siapkan tesis ni yang bermula Januari 2008 dan selesai Jun 2009. Baru selangkah dalam perjalanan yang masih panjang lagi, selepas ni kena edit apa yang penyelia suruh. Lepas tu serah pula kepada pembaca dalam dan luar UIA, edit lagi apa yang disuruh dan lepas tu hantar balik untuk viva.

Viva tesislah kemuncak perjalanan seorang pelajar Ph.D, dulu masa pertahan proposal dah kena teruk, masa viva nanti tak tahulah apa yang nak kena "serang" lagi. Allahumma Yassir Amri Wa La Tu'assir, Ya Rabbi...

07 Julai 2009

Langkah Pencegahan Penyakit Berjangkit

Ketika wabak SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) atau dalam bahasa Melayunya Sindrom Pernafasan Akut Teruk melanda dunia termasuk Malaysia pada tahun 2003, UF ada tulis satu artikel yang bertajuk "Langkah Pencegahan SARS: Satu Maslahah". Artikel ini mengenai langkah-langkah pencegahan yang diambil oleh kerajaan Malaysia menurut perpesktif Islam. Ia telah dibentangkan dalam satu program diskusi ilmiah anjuran Fakulti Syariah dan Undang-Undang, USIM dan diterbitkan dalam bentuk buku. Kesimpulan daripada artikel ini, UF berpendapat bahawa langkah-langkah pencegahan yang diambil kerajaan Malaysia dalam menangani wabak SARS adalah bertepatan dengan Maqasid (Objektif) Syariah berdasarkan beberapa dalil ayat al-Quran, Sunnah dan kaedah-kaedah Fiqh.

Memandangkan sekarang dunia amnya dan Malaysia khasnya dilanda pula sejenis wabak baru iaitu selsema babi atau Influenza A (H1N1) di mana Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesahkan jumlah terkumpul kes H1N1 seluruh dunia meningkat kepada 91,457 kes termasuk 387 kematian di 126 negara. Ia terbukti wabak yang amat berbahaya dan mudah berjangkit, maka langkah-langkah pencegahan perlu diambil dan dilaksanakan dengan serius agar ia terkawal. Di Malaysia khasnya, telah ada langkah pencegahan yang diambil seperti kuarantin pesakit yang positif atau disyaki positif.

Dari sudut perspektif Islam, langkah pencegahan dalam menangani wabak Influenza A (H1N1) adalah sama seperti menangani wabak SARS dan wabak-wabak berjangkit yang lain. Jadi apa-apa langkah pencegahan yang diambil oleh kerajaan dalam mengawalnya dari terus merebak, ia dianggap menepati maslahah (selagi mana ia tidak bercanggah dengan kaedah umum Syarak) sesuai dengan prinsip-prinsip siasah syariyyah.

Kepada anda yang ingin membaca artikel UF berkaitan dengan langkah pencegahan wabak berjangkit dari segi dalil dan hujahnya, bolehlah hubungi UF.

06 Julai 2009

Once Upon A Time With Iqra'

Dulu (sekitar 1998-2001) masa UF buat Master di UKM, UF sara hidup dengan mengajar Iqra' dan al-Quran. Idea mengajar tu datang setelah UF berjumpa dengan seorang kawan kepada kawan UF yang juga mengajar Iqra' di sekitar KL. Dia kata elok kalau UF iklankan mengajar Iqra' rumah ke rumah di kawasan Bangi kerana ramai yang mahu, sama ada untuk diri sendiri atau anak-anak mereka. UF rasa semangat nak buat kelas macamtu, apatah lagi UF dah berazam bila sambung master, UF nak berdikari dan tak perlu meminta-minta duit dari mak ayah lagi. Jadi UF buat iklan dan tampal di bus stop dan pasaraya Warta di Bangi. Alhamdulillah, lebih kurang seminggu ada seorang lelaki dewasa call dan kata dia sendiri yang nak mengaji.

Itulah pelanggan pertama UF dan lelaki ni seorang pegawai di KTM. Walaupun dia dah dewasa tapi dia mengaku yang dia tidak lancar baca al-Quran. UF kata kat abang tu, tak apa UF akan bantu dia untuk lancarkan bacaan al-Quran tapidengan syarat kena baca Iqra' dulu jilid 1 daripada mula. UF ajar abang tu lebih kurang setahun lebih dengan bayaranRM 100 sebulan, seminggu 2 kali. UF tak kisah sangat dengan jumlah bayaran, yang penting UF dapat menampung hidup sedikit dan yang paling penting orang yang nak mengaji tu ikhlas nak perbaiki bacaan al-Quran. Alhamdulillah berkat ketekunan abang tu, dalam tempoh setahun lebih tu, daripada seorang yang tak lancar bacaan al-Quran, dia sudah lancar dan dapat membaca al-Quran dengan baik sehingga juz 11 (kalau tak silap). Abang tu tak sempat khatam al-Quran dengan UF sebab dia terpaksa berpindah rumah kerana urusan kerja.

Di samping abang tu, ada seorang kakak (Azizah) call nak mengaji, kali ni untuk anak-anaknya pula. Asalnya kakak ni call kawan UF (sebab kami iklan kelas ni atas nama berdua), tapi kawan UF ada komitmen lain jadi dia serahkan pada UF untuk mengajar budak-budak tu. Namun masa pergi ziarah rumah kakak tu, kami pergi berdua dan kawan UF bagitau pada kak zizah, bukan dia yang akan mengajar anak-anaknya tapi UF. Keluarga kakak ni sebenarnya baru 2 minggu balik dari US dan mempunyai 4 orang anak. Kakak tu minta ajar anak dia 3 orang, tapi masalah besar ialah anak-anaknya tak reti cakap melayu kecuali yang sulung (darjah 2). Memandangkan UF masa tu taklah reti sangat bahasa Inggeris, jadi bayangkan, bagaimana UF mengajar budak-budak tu. Nasiblah si kakak sulung tu bantu translate sikit-sikit, terkadang tu lawak juga masa mengajar tu bila UF ambil masa dok fikir apakah perkataan Inggeris yang sesuai untuk tegur kesalahan bacaan budak-budak tu. Kadang-kadang tu bila susah sangat, UF suruh je kakak yang sulung tu tegur adik-adik dia. Kak zizah bayar RM 200 sebulan untuk mengajar anak-anaknya. Jadi campur dengan duit abang tadi, UF dah dapat RM 300 sebulan hasil mengajar Iqra' dan al-Quran.

Dalam dua tiga bulan mengajar rumah kak zizah, dia offer pula kat UF untuk mengajar Iqra' di tadika miliknya yang baru dibuka di Seksyen 2, Bangi. UF tak fikir panjang terus terima tawaran kak zizah, cuma UF kata UF masih ada course work Master, tak bolehlah mengajar tiap-tiap hari. Jadi UF hanya mengajar di tadika kak zizah 3 hari seminggu, manakala anak-anaknya UF mengajar waktu malam selepas Maghrib. Alhamdulillah, dengan UF mengajar rumah ke rumah di samping tadika kak zizah tu, UF memperolehi pendapatan lebih kurang RM 500-600 sebulan dan dapatlah UF tampung hidup buat Master di UKM.

Setelah itu, UF mengajar lagi satu rumah di Kajang selepas Asar dengan bayaran RM 100. Bila UF dah habis course work Master, UF mengajar Iqra', al-Quran dan bahasa Arab di sekolah rendah kak zizah (dia baru buka sekolah rendah pula "Sri Ayesha Islamic Primary School") setiap hari tapi hanya sebelah pagi sahaja lebih kurang sejam setengah (8.00-9.30 pagi). Oleh kerana UF hanya mengajar part time, jadi UF diberi gaji RM 500. Masa tu campur gaji sekolah rendah dan mengajar Iqra' di rumah-rumah, UF dapat RM 800 sebulan. UF susun jadual masa dengan istiqamah, pagi UF mengajar di sekolah dan habis mengajar jam 9.30 pagi, UF akan terus pergi ke library UKM untuk cari bahan menulis tesis Master sampailah ke petang. Balik sebelum asar, rehat kejap dan solat Asar, UF mengajar Iqra' dan pulang sebelum Maghrib. Lepas tu bersiap-siap pula untuk pergi mengajar di rumah kak zizah dan UF akan solat Maghrib di rumahnya. Begitulah rutin hidup UF masa buat Master di UKM dulu.

Pasaran mengajar Iqra' dan al-Quran rumah ke rumah ni sebenarnya begitu menggalakkan. Yang penting kena sabar dan ikhlas, malah UF pernah jadi bos dan boleh mencari 2-3 orang kawan lain untuk bantu UF mengajar dan UF bagi elaun dengan sedikit komisen untuk UF. Namun sistem mengajar rumah ke rumah ini, agak meletihkan sebab kita terpaksa pergi ke rumah orang setiap malam untuk mengajar dan paling banyak pun kita hanya boleh mengajar 2 buah rumah sahaja seminggu. UF cerita ni bukannya apa sekadar berkongsi pengalaman untuk mahasiswa universiti terutamanya pelajar Master bagaimana menampung hidup masa belajar. Lain orang lain pula pengalamannya.

02 Julai 2009

Dendam Yang Tiada Bernoktah?

UF ingatkan cerita seorang ex-lecturer FSU, USIM yang heboh tidak lama dahulu pasal isu pelajar ramai gagal dalam exam dah selesai. UF pun ada ulas berkenaan isu tu dalam blog ini. Rupanya dia masih menjaja lagi cerita berkenaan hal tersebut dalam blognya. Waktu isu ini tengah hangat, dia padam blognya dan sekarang ini dia buka blog lain dan post-post dalam blog itu lebih kepada serangan peribadi kepada individu-individu yang terlibat dengannya dalam isu dulu. Namun walaupun dia buka blog lain, tapi dia tidak membenarkan orang untuk komen atau reply terhadap tulisannya.

UF tak nak kata apa-apa nanti kata bias pula, jadi anda boleh lawati blognya (sila klik di sini) dan anda boleh lihat dan faham sendiri tahap mentaliti ex-lecturer tersebut. Untuk makluman semua, dia adalah anak orang kaya (menurut katanya, rumah bapanya harga juta-juta) dan seorang yang berpelajaran tinggi dalam bidang undang-undang. Tapi kalau baca blognya, ahhh anda nilai sendirilah...

UF teringat satu kata-kata peribahasa arab: "Laysa al-fata man qala kana abi, Inna al-fata man qala ha ana za"....

01 Julai 2009

DIMASHQU (10)

14 Disember 2005, rumah sewa aku di Taman Mawar, Bandar Baru Salak Tinggi penuh dengan ahli keluarga sebelah aku dan isteri. Sebab esok adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh aku sekian lama dan aku akan berangkat ke Syria untuk menyambung pengajian Ph.D. Hari terakhir di Malaysia ni, aku selesaikan urusan-urusan yang masih ada.

Sebenarnya telah ada satu petanda yang merupakan titik permulaan kepada satu ujian besar kepada aku. Kakak-kakak ipar dan ibu mertuaku ada menegur isteriku yang wajahnya nampak begitu pucat. Aku tidak perasan langsung akan petanda itu, mungkin sebab aku berada bersama isteri aku setiap hari. Jadi aku tidak nampak apa-apa perubahan kepada muka dan keadaan dirinya.

Namun isteriku menjawab, mungkin dia keletihan sebab mengemas dan menyiapkan barang keperluan kami sekeluarga untuk ke luar negara. Mungkin ada kebenarannya, jadi ipar serta mertuaku hanya mengiyakan sahaja. Aku hanya tahu tentang hal ini, lama selepas itu.

Bersambung....