23 April 2009

Imam Bangla dan Indon

Hari ni ada beberapa cerita menarik yang berlaku.

Pukul 8.30 pagi dapat call dari ustazah Norazlina, guru Sek. Men. Cempaka, Nilai minta tolong buatkan lagu untuk sekolah sebab ada pertandingan 16 Mei nanti. Tema "Masyarakat Madani Tanpa Dadah", hmmm... mula-mula termenung jugak, tapi dah minat punya pasal, UF ok ja. Tahun 2007 dulu pun UF dah pernah buat lagu dan train budak-budak sekolah tu masuk pertandingan nasyid peringkat saringan Negeri Sembilan (dapat no. 4).

Pukul 10 pagi ada "pihak" jemput tolong baca Yasin, UF sebenarnya ganti U. Zairul dan imam Syukran sebab dieorang kerja. UF tak tahupun siapa yang jemput, cuma bila U. Zairul minta tolong, UF pergi ja. Rupa-rupanya "Pilot Construction" company yang bina gedung Giant (berhampiran ERL Salak Tinggi) buat majlis solat hajat, bacaan Yasin dan tahlil. Gedung ni akan suply barang Giant untuk zon selatan. Yang seronoknya, semua makmum (lebih kurang 50 orang) terdiri daripada para pekerja Indon dan Bangla kecuali 2 orang (penyelia mereka). Sebelum baca Yasin, UF pesan, kerja... kerja jugak tapi jangan tinggal solat.. barulah kerja dan hidup diredai Allah... UF tengok ada yang angguk... entahlah faham ke tak.. hehe...

Pukul 1 pulak, pergi Book Fair dengan Man J... bukan beli buku pun saja pi jalan-jalan sambil tengok buku... dah berbingai biji mata dengan buku ni... ye lah dok tulis tesis Ph.D ni dah beratus kitab punya dok belek... dalam pukul 4 balik dan singgah kat Restoran Saba' (kedai arab) di Cyberjaya pekena "thokmiyyah" dan "Syai ni'na'".

Tiada ulasan: