27 Jun 2008

Once Upon A Time in UKM "Part 2"

Satu perjumpaan diadakan tak lama selepas tu... UF ucapkan syabas kepada FPI kerana bersikap terbuka dan mahu berjumpa dengan pelajar bagi menyelesaikan masalah-masalah yang timbul.... UF diberi peluang berucap dalam majlis tu sebagai mewakili para pelajar master... UF menjelaskan tujuan perjumpaan ialah menuntut FPI agar mempertimbangkan tuntutan memorandum yang diserahkan demi kebaikan para pelajar... kami mempunyai bukti untuk tuntutan tersebut dan bukannya tuntutan kosong... alhamdulillah pihak FPI berjanji akan meneliti semua tuntutan dalam memorandum tersebut.... dan UF ucap syabas sekali lagi kerana semua pihak daripada dekan, tim. dekan (Pok Ya), ketua-ketua jabatan (kecuali seorang ketua jabatan), pensyarah-pensyarah yang hadir pada perjumpaan tersebut bersikap terbuka dan sudi mendengar keluhan kami.... tapi yang UF geram sebab seorang ketua jabatan menuduh kami membuat tuntutan ini tanpa disokong oleh bukti.... masa dia berucap, UF rasa macam nak bangun buat bantahan ja... tapi disebabkan hormat kepada dia, UF pendamkan saja... Ala Kulli Hal... hasil perjumpaan itu, FPI telah melakukan penambahbaikan dalam pengurusan dan telah mempertimbangkan tuntutan kami.... walaupun UF tidak dapat rasa hasilnya (UF kena tunggu 8 bulan juga baru dapat viva), tapi hasilnya dapat dirasa oleh pelajar-pelajar baru... pelajar dibenarkan serah tajuk semasa semester 2... dan tempoh viva paling lewat pun 4 bulan.... itulah tuntutan kami dalam memorandum yang telah ditunaikan oleh FPI.... syabas sekali lagi... mungkin ramai pelajar master di FPI, UKM tak tahu cerita ni... dan UF pun bukan nak orang kenang UF.... UF hanya membantu dan UF memang suka membantu..... UF mohon pada Allah jika ini dikira amalan soleh, mudah-mudahan ia boleh menjamin UF di akhirat nanti... amin...

Once Upon A Time in UKM

Masa buat master kat UKM (1998-2002), UF dapat tahu daripada sahabat-sahabat lama yang tempoh menunggu viva terlalu lama selepas menyerahkan tesis... UF dapat maklumat ada yang terpaksa tunggu 8 bulan malah ada yang lebih setahun... sedangkan fakulti-fakulti lain tak macam tu... UF tak mahu perkara tu terjadi pada diri UF.... jadi UF ambil inisiatif berbincang dengan sahabat-sahabat yang sedang buat master untuk buat memorandum kepada Fakulti Pengajian Islam (FPI), UKM ... UF sendiri yang mengetuai ad-hoc memorandum tu... tapi ada yang takut juga... alhamdulillah UF dapat kumpulkan lebih 100 tandatangan pelajar master masa tu dan serahkan memorandum kepada dekan (Prof. Dr. Yusus Husin)... antara kandungan utama memorandum tu ialah agar pelajar master dibenarkan serah tajuk di semester ke 2 lagi (bukannya di semester ke 3) kerana terkadang untuk kelulusan tajuk saja dah makan 1 semester.. antara lain ialah percepatkan tempoh viva antara 2 hingga 4 bulan selepas serah tesis akhir... yang paling penting sekali ialah kami mohon untuk diadakan pertemuan dengan pengurusan FPI bagi membincangkan masalah ini... tak lama selepas serah memorandum, dekan panggil UF untuk berjumpa dan bertanyakan apa masalah sebenar... UF bagitau macam yang terkandung dalam memorandum dan mohon untuk perjumpaan pelajar bersama fakulti... dekan bersetuju dan minta supaya diselesaikan cara baik dan tidak menghebahkan perkara ini dalam akhbar (UF tak berniat langsung nak buat macamtu)...

to be continued.........

13 Jun 2008

Bola

Di samping minat dalam bidang akademik... UF juga minat beriadah... dan yang paling UF minat ialah main bola sepak dan badminton.. esok 14 jun UF akan ke Sarawak untuk menyertai sukan staf IPTA dalam acara bola sepak mewakili USIM... posisi UF ialah penjaga gol... bukan la kata hebat sangat tapi sebab minat main... lepas tu rajin turun training, terpilihlah dalam skuad kebangsaan USIM...

M.A

Apa yang UF perhatikan, memang ramai yang sambung pengajian master pengajian Islam dalam Malaysia termasuk kawan-kawan UF sendiri... memang bagus tapi ramai juga yang sekerat jalan... mula-mula semangat masa ambil course work sebab kelas wajib hadir... namun bila dah tamat course work dan mula nak menulis tesis, ramai yang kecundang (bukan semua)... yang UF selalu perhatikan sebabnya ialah bila mula kerja tetap, mulalah semangat nak menulis kendur bahkan terpadam terus... cuba bayangkan kalau dah kerja mula jam 8am, habis kerja jam 5pm... balik kerja mesti letih minda dan fizikal... bila masa nak menulis? UF tak nafikan tekanan semasa buat master memang tinggi... umur dah meningkat, kerja belum dapat... lebih-lebih lagi yang dah berkahwin... sebab itulah UF nasihatkan kepada sesiapa yang nak sambung master, fikirkan sedalam-dalamnya... jangan hanya terikut-ikut kawan yang sambung master sedangkan kita tak bersedia dari segi mental dan fizikal.... rugi amatlah rugi kalau dah bayar 3-4 ribu tapi master sekerat jalan... bukan tak boleh berkerja masa buat master tapi seboleh-bolehnya buat part time macam UF... masa UF buat master dulu UF ngajar iqra' rumah ke rumah lepas asar dan maghrib... bolehlah dapat lebih kurang 3-4 ratus sebulan, cukup untuk tampung hidup bujang masa tu... dan UF komited, pagi UF ke library cari bahan dan petang hingga malam UF ngajar iqra'.... dan alhamdulillah UF berjaya tamatkan pengajian master di UKM... lepas dah tamat menulis tesis barulah UF mula cari kerja tetap... jadi sekali lagi UF nasihatkan kepada semua, jangan bazirkan masa dan duit dengan buat master sekerat jalan... fikir-fikirkanlah!